Hommous


Hommous (Humus) je najpoznatiji namaz korišćen u arapskoj kuhinji. Pravi se od kuvanih leblebija i tahini paste (pasta od susama). Pogodna je za one koji poste i za vegeterijance, ali i sve koji paze na svoju liniju i svoje zdravlje. Arapi je koriste uz skoro sva jela, ali je neizostavni deo pita sendviča sa falafelom (ćufte od leblebija).HommousPotrebni sastojci:

200 grama kuvanih leblebija

2 kašike vode u kojima su se leblebije kuvale

3 kašike tahini paste (pasta od susama)

4 čena belog luka

50 mililitara maslinovog ulja

kašika limunovog soka

kašika pečenog susama

so, biber po želji

mleveni kumin na vrh noža

Priprema:

  1. Ukoliko se koriste leblebije iz konzerve sledeći korak se preskače.
  2. Naut (sirove leblebije) je potrebno potopiti preko noći u lonac sa vodom. Ujutru procediti, naliti novu vodu i kuvati oko sat vremena dok leblebije ne budu kuvane. Zatim procediti, ali sačuvati dve kašike vode od kuvanja leblebija.
  3. Leblebije i sve ostale navedene sastojke staviti u blender i blendirati dok se ne dobije pasta. ( Ukoliko volite da se osete delići leblebija nemojte blendirati previše, kako bi ostali neki delići leblebija).
  4. Pastu od leblebija staviti u činiju, izbrazdati sa viljuškom i neposredno pred služenje politi sa malo maslinovog ulja i posuti alevom paprikom.

Prijatno!

PS. Tahini, pasta od susama je vrlo laka za pripremu, ukoliko niste u mogućnosti da kupite već pripreljenu pastu, ona se priprema ovako (recept je za količinu potrebnu za pripremu Hommousa):

2 kašike blago prepečenog sirovog susama samleti u mlinu za kafu dok se ne dobije pasta. U dobijenu pastu, staviti kašiku maslinovog ulja, 1/4 kašičice soli, jednu do dve kašike vode i kašičicu limunovog soka. Sve izmešati i pasta je spremna kao potreban sastojak u pripremanju Hommousa.